Can i Lab on Windows 7 Ultimate instead of 2008 Server R2 ?

NAVSTERNAVSTER Member Posts: 6 ■□□□□□□□□□
Hi,

I am having a few errors in regard to setting up 2008 R2 on my virtual machine.
I see that majority of labs can be performed via Windows 7(will download AIK for 7 too) , is there a specific need for 2008 R2 Server
Thanks again

Comments

  • NissekiNisseki Member Posts: 160
    Having a server is good for practising WDS, group policy, setting up shares and permissions for your Windows 7 clients etc.
  • TheFORCETheFORCE Senior Member Member Posts: 2,298 ■■■■■■■■□□
    Windows server 2008 is obsolete, use Windows server 2012.
  • NAVSTERNAVSTER Member Posts: 6 ■□□□□□□□□□
    Thanks for replies guys :)
    Has someone got a step by step tutorial in setting up the labs ?
  • NissekiNisseki Member Posts: 160
    It's really easy once you resolve the errors yourself. I used VirtualBox and created one VM for Windows Server 2008 R2 and a few VMs for Windows 7, Vista and XP.

    In each VM's network settings, I set it to internal network so they could communicate and also added NAT.
  • DevilsbaneDevilsbane Member Posts: 4,212 ■■■■■■■■□□
    Post the issues you get. Screenshots of errors can be very helpful to get things going if you're hitting a snag.
    Decide what to be and go be it.
  • NAVSTERNAVSTER Member Posts: 6 ■□□□□□□□□□
    Just managed getting around to settle for my studying so head on shoulders now, here for some guidance off you wise people sure i will have a lot to learn.
    Just a quick question regarding DNS in my domain controller settings shall i leave this blank as i have no personal 'home servers'?
  • NAVSTERNAVSTER Member Posts: 6 ■□□□□□□□□□
    Also is NET USE only available to use through domains??
    keep getting error codes 53 64 67 net use i haven't shared or created domains
  • NAVSTERNAVSTER Member Posts: 6 ■□□□□□□□□□
    Ok basically what i am trying to do it map a folder within NAS drive as a network share/drive.
    Shall i enable file discovery on within all windows and 2008 r2 servers ?
    my nas has a ip address of 192.168.1.14 (z: within windows) when i click on z: i have 'hard disk' click on this folder and then finally my 'backups' folder.
    Or shall i scrap using my NAS drive, can anyone point me in the right direction ?
  • NAVSTERNAVSTER Member Posts: 6 ■□□□□□□□□□
    [FONT=&quot]
    Net commands to use

    [/FONT]
    [FONT=&quot]
    [/FONT]
    [FONT=&quot]To setup a network share
    [/FONT]
    [FONT=&quot]Create a folder:
    [FONT=&quot]Md [/FONT][FONT=&quot]c:\folder1[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

    [/FONT]
    [FONT=&quot]Share the folder over a network:
    [FONT=&quot]Net share folder1=c:\folder1 /grant:everyone,full[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

    [/FONT]
    [FONT=&quot]Check status of share:
    [FONT=&quot]Net share folder1[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

    [/FONT]
    [FONT=&quot]
    [/FONT]
    [FONT=&quot]On a recipient client, find the share in the Network section in Windows Explorer
    [/FONT]
    [FONT=&quot]To map network share to a drive:
    [FONT=&quot]Net use x: [/FONT][URL="file:///servername/folder1"][FONT=&quot]\\[/FONT][FONT=&quot]servername[/FONT][FONT=&quot]\folder1[/FONT][/URL]
    been recommended to follow these settings, gonna have play

    [/FONT]
Sign In or Register to comment.