Can't Ping from Router to Host & vice versa in GNS3

Tahirq89Tahirq89 Member Posts: 5 ■□□□□□□□□□
I am having a very strange problem. I am unable to ping host from router & vice versa.

I am configuring host with VPCS & setting ip address alongwith gateway. I also saved the config. Yet ping & traceroute gives no result.

Even I cant ping back from router to host? Is this normal. I tried re-installing GNS3 again, nothing changed.

Is anybody else having the same issue

Comments

  • DCDDCD Member Posts: 453 ■■■□□□□□□□
    Where are your config and your show commands? What version of GNS3 are you using?
  • OfWolfAndManOfWolfAndMan Member Posts: 923 ■■■□□□□□□□
    What is your IP, subnet mask, and default GW of both the router and host? In addition, is there any device in between the router and host i.e. switch or another router?
    :study:Reading: Lab Books, Ansible Documentation, Python Cookbook 2018 Goals: More Ansible/Python work for Automation, IPSpace Automation Course [X], Build Jenkins Framework for Network Automation []
  • Tahirq89Tahirq89 Member Posts: 5 ■□□□□□□□□□
    DCD wrote: »
    Where are your config and your show commands? What version of GNS3 are you using?

    I am using GNS3 0.8.2.
    My config is as follows:

    !
    version 12.4
    service timestamps debug datetime msec
    service timestamps log datetime msec
    no service password-encryption
    !
    hostname R1
    !
    boot-start-marker
    boot-end-marker
    !
    !
    no aaa new-model
    memory-size iomem 5
    ip cef
    !
    !
    !
    !
    no ip domain lookup
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    interface FastEthernet0/0
    ip address 192.168.1.1 255.255.255.252
    duplex auto
    speed auto
    !
    interface FastEthernet0/1
    no ip address
    shutdown
    duplex auto
    speed auto
    !
    !
    !
    !
    no ip http server
    no ip http secure-server
    !
    !
    !
    !
    !
    control-plane
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    !
    line con 0
    exec-timeout 0 0
    logging synchronous
    line aux 0
    line vty 0 4
    !
    !
    end
  • Tahirq89Tahirq89 Member Posts: 5 ■□□□□□□□□□
    I have an ethernet switch between Router & PC. The default GW config is correct for both router & host. Host IP is 192.168.1.2/30.
  • DCDDCD Member Posts: 453 ■■■□□□□□□□
    GNS3 is on version 1.5.4. Can you do a "show IP interface brief". Maybe in the wrong port.
  • rob42rob42 Member Posts: 423
    Can I suggest you connect the Router directly to the PC with a Crossover Cable and then try the Ping command. That way you'll eliminate the Switch as a possible cause of the problem.
    No longer an active member
Sign In or Register to comment.