2511 as a console router help

digilinkdigilink Posts: 8Member ■□□□□□□□□□
I'm not sure if I have something misconfig'd or if this router is just toast, but I'm trying to use a 2511 as a console server and not having any luck.

Here's the config:
sunvalleyar-2511-1#sh run
Building configuration...


Current configuration:
!
version 11.3
service timestamps debug uptime
service timestamps log uptime
no service password-encryption
!
hostname sunvalleyar-2511-1
!
!
ip subnet-zero
ip host 2600-1 2001 192.168.1.1
!
!
interface Loopback0
 ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
!
interface Ethernet0
 ip address 10.1.10.2 255.255.255.0
!
interface Serial0
 no ip address
 shutdown
!
interface Serial1
 no ip address
 shutdown
!
interface Async1
 no ip address
 shutdown
!
ip classless
!
!
line con 0
line 1
 session-timeout 30 
 no exec
 exec-timeout 0 0
 transport input telnet
line 2 16
line aux 0
line vty 0 4
 login
!
end

I have cable 1 of the octal cable connected to the console port of a 2950 switch. The port itself on the switch is working, I'm able to console to it from my laptop just fine.

I'm consoled in to the 2511 (no network access yet, need to get an AUI transceiver. Speaking of which, if anyone has a cheap source besides ebay please let me know) and if I telnet to 192.168.1.1 2001 it just hangs, no prompt nothing. I end up having to power cycle the router just to get back to the prompt.

Is there anything in my config that could be potentially screwed up that would prohibit this from working as expected? My first thought was that I need to set the baud rate for line1 but wasn't sure what the default was on these (I assume it's 9600-8-N-1?)

Thanks for any insight....

EDIT: This is an example of what happens when I attempt to telnet to the address/port:
sunvalleyar-2511-1#telnet 192.168.1.1 2001
Trying 192.168.1.1, 2001 ... Open

Comments

  • JeanMJeanM Posts: 1,117Member
    Where do you config the port numbers for the octal cable connections on 2511? (sorry I use digi CM32).

    Should the Async1 interface be shutdown like it shows in your config and not be configured?

    http://www.cisco.com/en/US/docs/routers/access/2500/software/user/guide/cnfg.html
    2015 goals - ccna voice / vmware vcp.
  • digilinkdigilink Posts: 8Member ■□□□□□□□□□
    To the best of my knowledge (and believe me, it's small at that currently!) the port numbers are config'd with 2000+1 (2001, 2002, 2003, etc) and they correlate to line's 1, 2, 3 etc.

    As for the Async, that's a good question, I honestly do not know and all the examples I have been able to find do not indicate that it has to be config'd but not sure.
  • georgemcgeorgemc Posts: 429Member
    Try doing a SHOW USER and then a CLEAR LINE # of the indicated line. Try the CLEAR LINE several times if it doesn't clear the first time. It's been a long time since I used my console server, but I remember that being a recurring problem.
    You may also want to try using TRANSPORT INPUT ALL on lines 1 - 16.

    George
    WGU BS: Business - Information Technology Management
    Start Date: 01 October 2012
    QFT1,PFIT in progress.
    TRANSFERRED/COMPLETED: AGC1,BBC1,LAE1,QBT1,LUT1,QLC1,QMC1,QLT1,IWC1,INC1,INT1,BVC1,CLC1,MGC1, CWV1 BNC1, LIT1,LWC1,QAT1,WFV1,EST1,EGC1,EGT1,IWT1,MKC1,MKT1,RWT1,FNT1,FNC1, BDC1,TPV1 REQUIRED:
  • sexion8sexion8 Posts: 242Member
    You have to specify what is what... Here is my config off of my 2511 at home


    termserver#sh run
    Building configuration...

    Current configuration : 1413 bytes
    !
    version 12.2
    service timestamps debug datetime msec localtime show-timezone
    service timestamps log datetime msec localtime show-timezone
    no service password-encryption
    !
    hostname termserver
    !
    aaa new-model
    aaa authentication ppp default if-needed krb5 local group tacacs+
    enable secret 5 $1$VGjv$OsTgtY6ihhHuZdSdHL46j/
    enable password xxxxxxx
    !
    username cisco password 0 cisco
    ip subnet-zero
    ip domain-list labs.infiltrated.net
    no ip domain-lookup
    ip host FreeBSD 2006 10.20.30.1
    ip host SSG20-ext 2005 10.20.30.1
    ip host SSG20-int 2004 10.20.30.1
    ip host XM2650-CCM 2003 10.20.30.1
    ip host NS204-int 2002 10.20.30.1
    ip host NS204-ext 2001 10.20.30.1
    ip host Switch 2008 10.20.30.1
    ip host 3640Router 2007 10.20.30.1
    !
    !
    !
    !
    interface Loopback1
    ip address 10.20.30.1 255.0.0.0
    !
    interface Ethernet0
    ip address dhcp
    no ip mroute-cache
    no cdp enable
    no mop enabled
    !
    interface Serial0
    no ip address
    no ip mroute-cache
    no cdp enable
    !
    interface Serial1
    no ip address
    encapsulation frame-relay
    no ip mroute-cache
    shutdown
    frame-relay lmi-type ansi
    !
    ip classless
    ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.1.2.1
    no ip http server
    ip pim bidir-enable
    !
    no cdp run
    !
    !
    line con 0
    session-timeout 300
    logging synchronous
    transport preferred telnet
    line 1 16
    exec-timeout 0 0
    password cisco
    no exec
    transport input all
    stopbits 1
    line aux 0
    transport preferred telnet
    transport input all
    speed 38400
    flowcontrol hardware
    line vty 0 4
    exec-timeout 60 0
    password xxxxxxxxxx
    !
    end

    termserver#


    Works just fine
    "Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." - Marcus Aurelius
  • rogerp007rogerp007 Posts: 8Member ■□□□□□□□□□
    If you are consoled in I don't think you will be able to do a reverse telnet.

    What happens when you type 2600-1

    When you get the open prompt you need to hit enter a couple times ??

    Are you sure you have cable 1?

    If you do a show line you will see what lines are active,

    I will get my config when I fire up my rack next.

    Roger
  • martell1000martell1000 Posts: 389Member
    had a similar problem with my 2509
    spent a whole morning trying to troubleshoot this mysterious hanging line.

    turned out that i had to power up the remote devices FIRST and then start the terminal server.
    don`t ask me why or if this thing is reproducible on every 25XX router, just a thing you might try if config and cabling are correct.
    And then, I started a blog ...
  • digilinkdigilink Posts: 8Member ■□□□□□□□□□
    Thanks for all the replies so far.... I appreciate it. I think this router may just end up being bad, at least as far as the Async ports go.

    There's a little bit of history with this device, about 4-5 years ago our building that I got this from got hit by lightning and it never worked right since. It was laying around at the office so I figured I'd give it a shot again to see if maybe it was misconfig'd or what not.

    I just tried another port (port 2) and I'm getting the same results. I also noticed the baud rate was set to 19200, so I set txspeed and rxspeed both to 9600. Still no joy... this sucks! I got this for free hoping I could use it for an access router. These go for around $250.00 on Ebay... ouch!

    I think the serial and AUI ports are still good on this router... so maybe I can at least use it for that.

    Here's the latest config, in case I missed something. I do see the activity light on the Async port "blip" when I hit enter for example, so I think it's connected but don't know:
    sunvalleyar-2511-1#sh run
    Building configuration...
    
    
    Current configuration:
    !
    version 11.3
    service timestamps debug uptime
    service timestamps log uptime
    no service password-encryption
    !
    hostname sunvalleyar-2511-1
    !
    !
    ip subnet-zero
    ip host 2600-1 2001 192.168.1.1
    ip host 2950-1 2002 192.168.1.1
    !
    !
    interface Loopback0
     ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
    !
    interface Ethernet0
     ip address 10.1.10.2 255.255.255.0
    !
    interface Serial0
     no ip address
     shutdown
    !
    interface Serial1
     no ip address
     shutdown
    !
    interface Async1
     no ip address
     shutdown
    !
    ip classless
    !
    !
    line con 0
    line 1 16
     session-timeout 30 
     no exec
     exec-timeout 0 0
     transport input all
     stopbits 1
    line aux 0
    line vty 0 4
     login
    !
    end
    

    lines:
    sunvalleyar-2511-1#sh line 1   
     Tty Typ     Tx/Rx     A Modem  Roty AccO AccI  Uses    Noise   Overruns
       1 TTY   9600/9600   -    -      -    -    -     0        0        0/0
    
    
    Line 1, Location: "", Type: ""
    Length: 24 lines, Width: 80 columns
    Baud rate (TX/RX) is 9600/9600, no parity, 1 stopbits, 8 databits
    Status: Ready
    Capabilities: EXEC Suppressed
    Modem state: Ready
    Modem hardware state: noCTS noDSR  DTR RTS
    Special Chars: Escape  Hold  Stop  Start  Disconnect  Activation
                    ^^x    none   -     -       none         
    Timeouts:      Idle EXEC    Idle Session   Modem Answer  Session   Dispatch
                    never        00:30:00                       none     not set
                                Idle Session Disconnect Warning
                                  never 
                                Login-sequence User Response
                                 00:00:30
                                Autoselect Initial Wait
                                  not set 
    Modem type is unknown.
    Session limit is not set.
    Time since activation: never
    Editing is enabled.
    History is enabled, history size is 10.
    DNS resolution in show commands is enabled
    Full user help is disabled
    Allowed transports are pad v120 telnet rlogin.  Preferred is telnet.
    No output characters are padded
    No special data dispatching characters
    
    sunvalleyar-2511-1#sh line 2 
     Tty Typ     Tx/Rx     A Modem  Roty AccO AccI  Uses    Noise   Overruns
       2 TTY   9600/9600   -    -      -    -    -     0        0        0/0
    
    
    Line 2, Location: "", Type: ""
    Length: 24 lines, Width: 80 columns
    Baud rate (TX/RX) is 9600/9600, no parity, 1 stopbits, 8 databits
    Status: Ready
    Capabilities: EXEC Suppressed
    Modem state: Ready
    Modem hardware state: noCTS noDSR  DTR RTS
    Special Chars: Escape  Hold  Stop  Start  Disconnect  Activation
                    ^^x    none   -     -       none         
    Timeouts:      Idle EXEC    Idle Session   Modem Answer  Session   Dispatch
                    never        00:30:00                       none     not set
                                Idle Session Disconnect Warning
                                  never 
                                Login-sequence User Response
                                 00:00:30
                                Autoselect Initial Wait
                                  not set 
    Modem type is unknown.
    Session limit is not set.
    Time since activation: never
    Editing is enabled.
    History is enabled, history size is 10.
    DNS resolution in show commands is enabled
    Full user help is disabled
    Allowed transports are pad v120 telnet rlogin.  Preferred is telnet.
    No output characters are padded
    No special data dispatching characters
    

    Everything look correct?
  • sexion8sexion8 Posts: 242Member
    digilink wrote: »
    ip host 2600-1 2001 192.168.1.1
    

    Dumb q... Have you tried to telnet 2001, also make sure your cabling number is correct, 1 is the upper left hand most cable on your Octal
    "Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." - Marcus Aurelius
  • sexion8sexion8 Posts: 242Member
    Change your transport input from telnet to all as well
     transport preferred telnet
     transport input all
    
    "Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." - Marcus Aurelius
Sign In or Register to comment.