Another TSHOOT Lab Problem Redistribute OSPF -- EIGRP

amb1s1amb1s1 Member Posts: 408
Hi, it has been a long time since I practice for my TSHOOT exams, so I decided today to do another lab. Now I'm stuck on the OSPF and EIGRP Redistribute. I'm able to ping from EIGRP to only Area 34 network and I'm able to ping from EIGRP to OSPF 34 network. This is the link of my topology Tshoot Lab | Flickr - Photo Sharing! .

R4 Config
ROUTER_4#sh run
Building configuration...

Current configuration : 1450 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname ROUTER_4
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
enable secret 5 $1$obB1$QxAojMa08a92QoNhX2k3t.
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
!
!
ip cef
!
!
!
!         
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
! 
!
!
!
!
interface Serial0/0
 no ip address
 encapsulation frame-relay
 serial restart-delay 0
 frame-relay lmi-type ansi
!
interface Serial0/0.1 point-to-point
 ip address 10.1.1.10 255.255.255.252
 frame-relay interface-dlci 304   
!
interface Serial0/1
 no ip address
 shutdown
 serial restart-delay 0
!
interface Serial0/2
 no ip address
 shutdown
 serial restart-delay 0
!
interface Serial0/3
 no ip address
 shutdown
 serial restart-delay 0
!
interface FastEthernet1/0
 ip address 10.1.4.5 255.255.255.252
 duplex auto
 speed auto
!
interface FastEthernet2/0
 ip address 10.1.4.9 255.255.255.252
 duplex auto
 speed auto
!
router eigrp 10
 redistribute ospf 1 metric 1500 10 255 255 1500
 network 10.1.4.4 0.0.0.3
 network 10.1.4.8 0.0.0.3
 no default-information in
 no default-information out
 auto-summary
!
router ospf 1
 log-adjacency-changes
 area 34 nssa no-summary
 redistribute eigrp 10 subnets
 network 10.1.1.8 0.0.0.3 area 34
!
ip http server
no ip http secure-server
!
!
!
!
!
!
control-plane
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
line con 0
 exec-timeout 0 0
line aux 0
line vty 0
 password cisco
 login
line vty 1 4
 login
!
!
end

Router 3 Config
ROUTER_3#sh run
Building configuration...

Current configuration : 1142 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname ROUTER_3
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
enable password cisco
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
!
!
ip cef
!
!
!
!         
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
! 
!
!
!
!
interface Serial0/0
 no ip address
 encapsulation frame-relay
 serial restart-delay 0
!
interface Serial0/0.1 point-to-point
 ip address 10.1.1.6 255.255.255.252
 frame-relay interface-dlci 302   
!
interface Serial0/0.2 point-to-point
 ip address 10.1.1.9 255.255.255.252
 frame-relay interface-dlci 303   
!
interface Serial0/1
 no ip address
 shutdown
 serial restart-delay 0
!
interface Serial0/2
 no ip address
 shutdown
 serial restart-delay 0
!
interface Serial0/3
 no ip address
 shutdown
 serial restart-delay 0
!
router ospf 1
 log-adjacency-changes
 area 34 nssa no-summary
 network 10.1.1.4 0.0.0.3 area 0
 network 10.1.1.8 0.0.0.3 area 34
!
ip http server
no ip http secure-server
!
!
!
!
!
!
control-plane
!
!
!
!
!
!
!         
!
!
!
line con 0
 exec-timeout 0 0
line aux 0
line vty 0
 password cisco
 login
line vty 1 4
 login
!
!
end

DSW1 Config
DSW1#sh run
Building configuration...

Current configuration : 2346 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname DSW1
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
no logging console
enable secret 5 $1$ohlO$Ey03qrWJqAjGFY9Vzsj19/
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
!
!
ip cef
!
!
!         
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
vtp file nvram:valan.dat

!
!
! 
!
!
!
!
interface Port-channel1
 switchport trunk native vlan 200
 switchport trunk allowed vlan 1,2,10,200,1002-1005
 switchport mode trunk
!
interface Port-channel2
 switchport trunk native vlan 200
 switchport trunk allowed vlan 1,2,20,200,1002-1005
 switchport mode trunk
!
interface FastEthernet0/0
 no switchport
 ip address 10.1.4.6 255.255.255.252
!
interface FastEthernet0/1
 switchport trunk native vlan 200
 switchport trunk allowed vlan 1,2,10,200,1002-1005
 switchport mode trunk
 channel-group 1 mode on
!
interface FastEthernet0/2
 switchport trunk native vlan 200
 switchport trunk allowed vlan 1,2,10,200,1002-1005
 switchport mode trunk
 channel-group 1 mode on
!
interface FastEthernet0/3
 switchport trunk native vlan 200
 switchport trunk allowed vlan 1,2,20,200,1002-1005
 switchport mode trunk
 channel-group 2 mode on
!
interface FastEthernet0/4
 switchport trunk native vlan 200
 switchport trunk allowed vlan 1,2,20,200,1002-1005
 switchport mode trunk
 channel-group 2 mode on
!
interface FastEthernet0/5
!
interface FastEthernet0/6
!
interface FastEthernet0/7
!
interface FastEthernet0/8
!
interface FastEthernet0/9
!
interface FastEthernet0/10
!
interface FastEthernet0/11
!
interface FastEthernet0/12
!
interface FastEthernet0/13
!
interface FastEthernet0/14
 no switchport
 ip address 10.2.4.13 255.255.255.252
!
interface FastEthernet0/15
!
interface FastEthernet1/0
 no ip address
 shutdown
 duplex auto
 speed auto
!
interface Vlan1
 no ip address
!
interface Vlan10
 ip address 10.2.1.1 255.255.255.0
!
interface Vlan20
 ip address 10.2.2.2 255.255.255.0
!
interface Vlan200
 ip address 192.168.1.129 255.255.255.224
!
router eigrp 10
 network 10.1.1.4 0.0.0.3
 network 10.2.1.0 0.0.0.255
 network 10.2.2.0 0.0.0.255
 network 192.168.1.128 0.0.0.31
 auto-summary
!
ip http server
no ip http secure-server
!
!
!
!         
!
!
control-plane
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
line con 0
 exec-timeout 0 0
line aux 0
line vty 0
 password cisco
 login
line vty 1 4
 login
!
!         
end
David G.
http://gomezd.com <
My Tshoot test Blog
http://twitter.com/ipnet255

Comments

  • amb1s1amb1s1 Member Posts: 408
    I see the external route on R1
    O IA    10.1.1.8/30 [110/192] via 10.1.1.2, 01:09:27, Serial0/1.1
    O E2    10.1.4.8/30 [110/20] via 10.1.1.2, 00:47:04, Serial0/1.1
    O E2    10.2.1.0/24 [110/20] via 10.1.1.2, 00:13:07, Serial0/1.1
    O E2    10.2.2.0/24 [110/20] via 10.1.1.2, 00:13:07, Serial0/1.1
    C       10.1.1.0/30 is directly connected, Serial0/1.1
    O E2    10.1.4.4/30 [110/20] via 10.1.1.2, 00:47:04, Serial0/1.1
    O IA    10.1.1.4/30 [110/128] via 10.1.1.2, 01:09:27, Serial0/1.1
    O E2 192.168.1.0/24 [110/20] via 10.1.1.2, 00:13:07, Serial0/1.1
    
    But can't ping does network from Router 1
    David G.
    http://gomezd.com <
    My Tshoot test Blog
    http://twitter.com/ipnet255
  • amb1s1amb1s1 Member Posts: 408
    Strange thing; Im able to ping router 1 from router 4, but when i traceroute,i get the following:
    ROUTER_4#traceroute 10.1.1.1
    
    Type escape sequence to abort.
    Tracing the route to 10.1.1.1
    
      1 
    *Mar  1 01:39:31.923: ICMP: time exceeded rcvd from 10.1.1.910.1.1.9 20 msec 60 msec 8 msec
      2 
    *Mar  1 01:39:40.999: ICMP: time exceeded rcvd from 10.1.1.9
    *Mar  1 01:39:41.007: ICMP: time exceeded rcvd from 10.1.1.9
    *Mar  1 01:39:41.167: ICMP: time exceeded rcvd from 10.1.1.510.1.1.5 156 msec 108 msec 92 msec
      3 
    *Mar  1 01:39:50.295: ICMP: time exceeded rcvd from 10.1.1.5
    *Mar  1 01:39:50.387: ICMP: time exceeded rcvd from 10.1.1.5
    *Mar  1 01:39:50.635: ICMP: dst (10.1.1.10) port unreachable rcv from 10.1.1.110.1.1.1 244 msec 188 msec
    *Mar  1 01:39:59.839: ICMP: dst (10.1.1.10) port unreachable rcv from 10.1.1.1 *
    
    David G.
    http://gomezd.com <
    My Tshoot test Blog
    http://twitter.com/ipnet255
  • stuh84stuh84 Member Posts: 503
    router eigrp 10
    redistribute ospf 1 metric 1500 10 255 255 1500
    network 10.1.4.4 0.0.0.3
    network 10.1.4.8 0.0.0.3
    no default-information in
    no default-information out

    auto-summary

    Try without them, as it looks to me like DSW1 has no route back. Remember, the NSSA means it'll get a default route from the OSPF network. I've not labbed it up, so I could be wrong, but it sounds like EIGRP may be blocking the default route out (pretty much the only OSPF route learnable thats not local to R4).
    Work In Progress: CCIE R&S Written

    CCIE Progress - Hours reading - 15, hours labbing - 1
  • amb1s1amb1s1 Member Posts: 408
    I use the default-information in and out and still the same problem. When I ping 10.1.1.6 from clint one I get unreachable :
    CLIENT_1>ping 10.1.1.6
    
    Type escape sequence to abort.
    Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 10.1.1.6, timeout is 2 seconds:
    U.U.U
    
    David G.
    http://gomezd.com <
    My Tshoot test Blog
    http://twitter.com/ipnet255
  • stuh84stuh84 Member Posts: 503
    Are you seeing routes throughout the network? I'd just start looking at if you can see everything in the routing table and work from there.

    This is partly what the troubleshooting exam is all about, so see this as practice :)
    Work In Progress: CCIE R&S Written

    CCIE Progress - Hours reading - 15, hours labbing - 1
  • amb1s1amb1s1 Member Posts: 408
    stuh84 wrote: »
    Are you seeing routes throughout the network? I'd just start looking at if you can see everything in the routing table and work from there.

    This is partly what the troubleshooting exam is all about, so see this as practice :)

    I can see all the route from eigrp into ospf:
    [coe]
    10.0.0.0/8 is variably subnetted, 7 subnets, 2 masks
    O IA 10.1.1.8/30 [110/128] via 10.1.1.6, 00:03:22, Serial0/0.2
    O E2 10.1.4.8/30 [110/20] via 10.1.1.6, 00:03:22, Serial0/0.2
    O E2 10.2.1.0/24 [110/20] via 10.1.1.6, 00:03:22, Serial0/0.2
    O E2 10.2.2.0/24 [110/20] via 10.1.1.6, 00:03:22, Serial0/0.2
    C 10.1.1.0/30 is directly connected, Serial0/0.1
    O E2 10.1.4.4/30 [110/20] via 10.1.1.6, 00:03:22, Serial0/0.2
    C 10.1.1.4/30 is directly connected, Serial0/0.2
    O E2 192.168.1.0/24 [110/20] via 10.1.1.6, 00:03:22, Serial0/0.2
    [/code]

    but only can see route to 10.1.1.8/30 from ospf into eigrp:
         10.0.0.0/8 is variably subnetted, 7 subnets, 3 masks
    C       10.2.4.12/30 is directly connected, FastEthernet0/14
    D EX    10.1.1.8/30 [170/1714176] via 10.2.2.1, 00:02:59, Vlan20
                        [170/1714176] via 10.2.1.2, 00:02:59, Vlan10
    D       10.1.4.8/30 [90/30720] via 10.2.2.1, 21:53:54, Vlan20
                        [90/30720] via 10.2.1.2, 21:53:54, Vlan10
    C       10.2.1.0/24 is directly connected, Vlan10
    C       10.2.2.0/24 is directly connected, Vlan20
    D       10.0.0.0/8 is a summary, 21:53:54, Null0
    C       10.1.4.4/30 is directly connected, FastEthernet0/0
         192.168.1.0/24 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
    D       192.168.1.0/24 is a summary, 21:53:54, Null0
    C       192.168.1.128/27 is directly connected, Vlan200
    D*EX 0.0.0.0/0 [170/1714176] via 192.168.1.130, 00:03:11, Vlan200
                   [170/1714176] via 10.2.2.1, 00:03:11, Vlan20
                   [170/1714176] via 10.2.1.2, 00:03:11, Vlan10
    
    David G.
    http://gomezd.com <
    My Tshoot test Blog
    http://twitter.com/ipnet255
  • stuh84stuh84 Member Posts: 503
    The fact you are learning 3 default routes strikes me as a problem.

    [170/1714176] via 10.2.2.1, 00:03:11, Vlan20
    [170/1714176] via 10.2.1.2, 00:03:11, Vlan10

    Them two look to be learnt from the other switch I'm guessing.
    Work In Progress: CCIE R&S Written

    CCIE Progress - Hours reading - 15, hours labbing - 1
  • amb1s1amb1s1 Member Posts: 408
    stuh84 wrote: »
    The fact you are learning 3 default routes strikes me as a problem.

    [170/1714176] via 10.2.2.1, 00:03:11, Vlan20
    [170/1714176] via 10.2.1.2, 00:03:11, Vlan10

    Them two look to be learnt from the other switch I'm guessing.

    I found the problem, damm typos. If you see the running config on DSW1 I had a type
    router eigrp 10
     network 10.1.1.4 0.0.0.3
     network 10.2.1.0 0.0.0.255
     network 10.2.2.0 0.0.0.255
     network 192.168.1.128 0.0.0.31
     auto-summary
    

    If you noticed the network 10.1.1.4 0.0.0.3, this is the wrong network. The right one is network 10.1.4.4 0.0.0.3.

    In this case, I had two problem one was the wrong typo and not adding the
    default-information in
    default-information out
    Under the router eigrp 10.

    When i used the default-information in and out command couple of days ago, it didn't work because I was trying to ping from client which was getting unreachable because DSW1 had the wrong network. Thanks for your help
    David G.
    http://gomezd.com <
    My Tshoot test Blog
    http://twitter.com/ipnet255
Sign In or Register to comment.